Problem vakcinacija beba-da li se došlo do rešenja?

Iako je po kalendaru vakcinacije BCG vakcina obavezna još u porodilištu, više od dva meseca šest beba iz Gacka koje su na svet došle u bolnici u Foči još uvek nisu dobile pomenutu vakcinu.

Dragana Kovačević se porodila 13 jula, a njena beba ni posle mesec i po nije dobila vakcinu protiv tuberkuloze. Maltretiranje po zdravstvenim ustanovama sa tek rođenom bebom je unelo nemir u dane koji bi trebali da budu obeleženi mirom i harmonijom. Kaže da su joj u porodilištu prilikom otpuštanja rekli da beba nije vakcinisana i da treba da se obrati u dom zdravlja:

“Rekli su mi da je to obaveza našeg doma zdravlja. Kad smo otišli u Gacko, dali su nam uput za nevesinjsku bolnicu. Tamo nas je primio dr Vasiljević  koji bi nas možda i ostavio da sačekamo u slučaju da se pojavi neka beba sa žuticom pa ostane doza i za našu bebu. Međutim, sestra se tu uplela, rekla da nema mesta za nas, da imaju previše beba iz Nevesinja, pa smo se vratili kući neobavljenog posla.

Taj dan sam zvala domove zdravlja u Trebinju i Foči. Rekli su mi da oni ne mogu da obave vakcinaciju. Potom sam nazvala bolnicu u Foči, najpre ginekologiju, a onda su me prebacili na odeljenje pedijatrije. Rekli su da je dr Marić, valjda je on direktor, ukinuo BCG u Foči i da ne mogu da vakcinišu bebu.”

Draganino iskustvo deli i Nataša Andrić koja nam je revoltirana ispričala da je sa malom bebom obijala pragove ustanova po Hercegovini:

“U Nevesinju kažu da vakcinišu samo nevesinjske, u Foči – fočanske, u Trebinju – trebinjske. Pa šta su onda naše bebe-svemirske. Odemo u Nevesinje sa bebom od 10-15 dana i odbiju nas. Mrvu jednu vozamo na 30 stepeni i niko neće da je vakciniše. Strašno je ovo što se dešava. Na kraju su se smilovali u trebinskoj bolnici i rekli da će vakcinisati naše bebe prvog i petnaestog u mesecu ako preostane doza nakon vakcinisanja njihovih beba. Hteli smo mi i da kupimo vakcine, one čak nisu ni skupe, ali niko ni u tom slučaju ne bi hteo da im da. ”

Iako smo poslali više pitanja na adresu bolnice u Foči tražeći da nam objasne zbog čega se bebe ne vakcinišu u njihovoj ustanovi, kada je donesena takva odluka i šta savetuju roditeljima beba iz Gacka , u šturom odgovoru su naveli da je od početka godine u Univerzitetskoj bolnici u Foči rođeno 233 bebe iz svih krajeva RS i BIH, od čega 22 iz Gacka. Iz praktičnih razloga se, dodali su,  za sada sva rođena deca vakcinišu u dispanzerima domova zdravlja.”

Direktorica Doma zdravlja iz Gacka Vera Govedarica nam je rekla da je po Pravilniku o zdravstvenoj zaštiti porodilište dužno da izvrši prvu vakcinaciju, a da se ostale vakcinacije obavljaju u domovima zdravlja odakle bebe dolaze. Za problem koji je nastao krivi i Fond i ministarstvo i menadžment bolnice u Foči:

“Svako porodilište je dužno da vakciniše svu novorođenu decu. Zbog čega to nisu radili potpuno je nejasno. Sa druge strane, Fond je dužan da kontroliše usluge i bolnice i domova zdravlja. Žalosno je da u današnje vreme, kada je toliko problema sa natalitetom, da majke šetaju od jedne bolnice do druge. Svim roditeljima sam rekla da se obrate zaštitniku prava pacijenata, a obavestila sam i Fond, međutim izgleda da su samo mediji ti koji mogu da reše neki problem.”

Fond zdravstvene zaštite, čija je dužnost da pacijentima obezbedi adekvatnu uslugu, smo pitali šta su preduzeli kako bi se problem sa vakcinacijom beba razrešio, kao i da li ovo ocenjuju kao diskriminaciju budući da pacijente iz Gacka stavlja u nepovoljniji položaj u odnosu na osiguranike iz drugih gradova.

U veoma kratkom odgovoru koji je potpisala služba za odnose sa javnošću stoji da im se iz Gacka niko nije žalio na usluge Bolnice u Foči te nas uputili na Institut za javno zdravstvo koji je nadležan za vakcinaciju.

Na toj adresi su rekli da bi problem zaista bio njihov da je u pitanju nedostatak vakcina. Budući da vakcina na tržištu ima dovoljno, problem je organizacione prirode koji treba da reše zdravstvene ustanove i Fond.

U Ministarstvu zdravlja koje smo kontaktirali nisu bili obavešteni o problemu. Ohrabrujuće je da je njihova reakcija bila brza.

Već sutradan su nas obavestili da je postignut dogovor sa direktorom bolnice u Foči Veljkom Marićem da će bebe iz Gacka biti vakcinisane u ovoj zdravstvenoj ustanovi, a da će taj dogovor u vidu protokola biti ozvaničen potpisom između dve ustanove, odnosno Fonda.

Potvrdili su nam to i roditelji beba koje su iz fočanske bolnice pozvali da dovedu bebe na vakcinaciju kad god im bude zgodno. Dragana Kovačević kaže da su bili izrazito ljubazni:

“Nazvala je glavna sestra, veoma je ljubazno rekla da možemo da dovedemo bebu kad god nam odgovara. Tako ćemo u utorak svi iz Gacka otići da stavimo tačku na ovu trauma.”

Na žalost, roditelji su prošli trnovit put i pokušavali da reše nešto što su ustanove trebale da dogovore između sebe, a o čemu roditelji i nisu trebali da vode računa.

Ostaje nada da se će ubuduće prvi dani koje majke provedu sa svojim bebama biti ispunjeni nepomućenom radošću I pošteđeni svake brige.

 

Dragana Kovačević-za običnu vakcinu su nas šetali od ustanove do ustanove Vera Govedarica- direktorica Doma zdravlja u Gacku