Promovisan strip „Ponori zla“

U Sali parohijskog doma sinoć je  promovisan strip roman „Ponori zla“, autora Jovana Bratića , koji svjedoči o stradanjima Srba u Nevesinju i Istočnoj Herecegovini  u vrijeme Drugog svjetskog rata.Bratić je autor  nekoliko samostalnih strip albuma sa istorijskim temama, strip priča i tri zbirke pjesma.

Recenziju za  strip roman“ Ponori zla „napisao je  istaknuti   istoričar Nemanja Dević koju je  brojim poštovacima stripa sinoć przentovao profesor istorije Milan Nikčević. U recenziji je  istaknuto da Bratić dobro poznaje istoriju svoga kraja te da je nacrtao autentične događaje.

Naglašavajući da je  strip najstariji oblik umjetničkog i kretaivnog izražavanja  čemu ide u prilog činjenica da su i danas pećine u kojima su živjeli naši preci ukrašene crtežima, strip umjetnik Goran Lojpur se prisjetio da su u najtežim danima predhodnog rata Bratić i on bili zabrinuti  za poslijeratnu sudbinu stripa.

Koliko je važan strip potkrijepio je riječima istaknutog italijanskog  pisca, istoričara i  filozofa, Umberta Eka koji je rekao: “ Kada hoću da se zabavim čitam filozofsko djelo, a kada želim  da nešto naučim uzmem dobar strip.“ Za Lojpura ovo djelo je antiratna priča sa snažnim porukama besmisla ljudskih sukoba.

Sveštenik Mladen Žulović  pohvalno  je  govorio   romanu  navodeći njegov značaj u rasvjetljavanju istorijske istine.

Sam autor Jovan Bratić  je istakao da je ovo njegov najkompleksniji rad koji na 205 strana donosi  nasvakidašnju priču  o događajima i ljudskim sudbinama  u Herecegovini tokom drugog svjetskog rata. Roman sam radio dvije godine, podvlači Bratić  i naglašava da    su mu inspiracija mali ljudi i njihove sudbine.

Recimo još na kraju da su  promociju  romana  „Ponori  zla“  organizovali  Opština Gacko i Crkvena opština Gacko.

Opširnije u tonskom prilogu: