Putna služba spremna za zimu

Iako priželjkuju  blagu zimu, bez ekstremnih padavina koje su lani okovale RS, iz Hercegovina puteva R.J.“Gacko “ kažu da su već sada spremni za snježne pokrivače i zvanični početak zimske sezone.

„U skladištu trenutno imamo oko 800 kubika pijeska, što je dovoljno za jednu prosječnu zimu, mada ima teških godina kada se potroši i više od 1. 300 kubika, potvrdio nam je Momčilo Beatović, nadzornik puteva u R.J.“Gacko „. Za sada na lageru u preduzeću imaju oko 260 tona posipne soli, a u novembru bi trebalo stići dodatnih 400 do 500 tona.

Vozni park preduzeća je u dobrom stanju, kaže Beatović,a  iako se mehanizacija po pravilu koristi kada padne više od 4 cm snijega, u R.J.“Gacko“  preventivno vrše posipanje kolovoza i ranije  ne gledajući u kalndar i početak zimske sezone.

Preduzeće održava oko 130 kilometara puta,a izgradnja tunela na planinskom prevoju Čemerno umnogome im je olakšala posao.Kao najtežu dionicu na  području koje pokrivaju izdvajaju dio između tunela do Sastavka gdje je  u zimskom periodu bez obzira na uslove neophodno prisustvo jednog vozila.

„Spremni  smo reagovati u najkraćem roku, imamo mehanizaciju i svu opremu i  padavine nas ne mogu  iznenaditi “,kaže  Beatović.

Inače zimska služba zakonski počinje sa radom 15. novembra i traje do 15.marta iduće godine.U tom periodu i svi vožači moraju posjedovati neophodnu zimsku opremu.

.