Radionica za vlasnike junica iz Austrije

Predstavnici resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, pri    Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Đorđe Milinić  i Dragan Drvendžija  su  danas u sali SO-e Gacko organizovali radionicu na temu  –  Vodjenje matične evidencije u govedarstvu.

Radionica je okupila  gatačke stočare koji su prethodnih godina kupili junice iz Austrije a u okviru saradnje Zemljoradničke zadruge Gacko i  Asocijacije uzgajivača  sivog alpskog govečeta.

Uvezena  je   ukupno 31   visokokvalitetne  steone  junice   sa pedigreom i kako tvrde njihovi vlasnici  u dobrom  su  kondicionom stanju  i posjeduju očekivani stepen mliječnosti. Većina njih  već ima potomstvo i poljoprivredni stručnjaci tvrde da će znatno poboljšati    karakteristike  autohtone pasmine gatačkog sivog govečeta koje na ovim prostorima egzistira    nešto više   od   stotinu godina.   Projekat  je realizovan u saradnji sa   opštinom  Gacko    koja je,   iz agrarnog  budžeta  pružila finansijsku podršku.

„Cilj   ovih   radionica koje se organizuju u zimskom periodu u svim opštinama  istočne  Hercegovine je da se  u   glavnu matičnu knjigu evidencije upišu  sva  uvezena   grla  kao i njihovo potomstvo“   –  kaže Dragan Drvendžija  iz resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, PJ Trebinje. Dvadeset trojica  gatačkih stočara su danas  dobili formulare  i objašnjenja kako da vode evidenciju.