Radost Božića u Gacku

Više od hiljadu vjernika nakon večernjeg bogosluženja koje je služeno u staroj crkvi sinoć se okupilo ispred novog Hrama Svete Trojice da bi prisustvovalo nalaganju badnjaka.

Prisutnim vjernicima obratio se vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije koji je blagoslovio badnjake, narod i našu opštinu. U prigodnoj besjedi vladika je između ostalog rekao da je danas dan ljubavi, kada treba da se odreknemo svakog grijeha i da prigrlimo bližnjeg, sestru i brata.Vjernici su s pažnjom slušali riječi mira i ljubavi.

Večernje bogosluženje i liturgiju koja je uslijedila u ponoć služili su sveštenici Velimir Kovač i Milan Stanjević uz sasluženje sveštenstva. Vjernom narodu obratio se otac Kovač i zahvalio se Opštini Gacko koja je upriličila prelijep vatromet, kao i gatačkim ugostiteljima koji su obezbijedili prigodno posluženje za sve prisutne. Zatim su uslijedile gatačke gange i gusle u izvođenju izvornih grupa iz Gacka, kojima su se pridružili brojni građani.

Pored Gacka, na Badnji dan, svete liturgije služene su uz nalaganje badnjaka u brojnim gatačkom selima tako da je svugdje bilo veselo u skladu sa najradosnijim hrišćanskim praznikom kojem se naročito raduju djeca.

Ističemo da je nakon 76 godina po prvi put služena sveta liturgija uz nalaganje badnjaka i u selu Pridvorica gdje se okupilo oko stotinjak vjernika. Svi znamo važnost ponovnog nalaganja badnjaka u ovom svetom mjestu gdje je na Božić 1942. godine stradao nedužni srpski narod.