Remont Termoelektrane Gacko

Remont Termoelektrane Gacko teče planiranom dinamikom i nije bilo nepredviđenih aktivnosti,potvrdio je za Radio Gacko izvršni direktor za poslove proizvodnje električne energije i razvoj Termoelektrane Borivoje Vujičić.

 

Od 25. aprila očekuju se hidraulična proba potom i  probni rad, a 28.-29. aprila Termoelektrana bi trebala biti spremna za rad na mreži, kaže Vujičić. Zbog izvođenja radova u 400 kV postrojenju, planirano je beznaponsko stanje sabirnica u periodu 25.-29.04.2016. godine, tako da će te aktivnosti uticati na termin povratka Termoelektrane na mrežu.

 

Termoelektrana Gacko nije ostvarila plan proizvodnje električne energije u ovoj godini  zbog lošeg kvaliteta goriva i prijevremenog početka remonta.

Ostvareno je 82% kvartalnog plana, a blok je radio dosta stabilno u ovom periodu. Korišteni ugalj je izazvao zašljakivanje kotla, a zbog oscilacija u toplotnoj moći bilo je potrebno dodavati mazut, dodao je on.

Potrošeno je 1878 tona mazuta za tri mjeseca.

 

Prema riječima Vujičića u  lijevku kotla su se stvorile mase velike tvrdoće, po strukturi  do sada nepoznate. Za otklanjanje ovih masa bilo je potrebno 10 dana, a pošto je već bila poslednja  dekada marta, odlučeno je da se odmah ide u remont.

 

Stepen pripremljenosti remontnih aktivnosti nije uticao na novi termin za izvođenje planiranih aktivnosti. Međutim, problem sa lošim kvalitetom goriva će biti prisutan i u narednom periodu, ističe Vujičić. Dugoročno to se može riješiti nabavkom sistema za prečišćavanje uglja, a kratkoročno – u toku remonta će se ugraditi termovizijske kamere i vodeni duvači u donjem dijelu ložišta, tako da će se pratiti stanje  i reagovati po potrebi.

 

U remontu  se izvode još dva investiciona zahvata, termovizija  ložišta i zamjena zavješenja na parovodima primarne i sekundarne pare. Na deponiji TE trenutno je oko 100.000 tona uglja.