Rudari danas obeležavaju svoju zaštitnicu Svetu Varvaru

Tim povodom će svečano biti i u gatačkom rudniku potvrdio je za naš radio izvršni direktor za proizvodnju uglja i razvoj rudnika Petar Marković.

Proslava Dana rudara u gatačkom rudniku će početi u 10 časova dodelom nagrada i zahvalnica za radnike koji su se zalaganjem i rezultatima  istakli  u ovoj godini.

U 11 časova će delegacija položiti cveće na spomenik radnicima RiTE Gacko poginulim u proteklom otadžbinskom ratu, dok će u pola 12 biti obavljeno lomljenje slavskog kolača u prisustvu predstavnika matičnog preduzeća, sindikata, boračke organizacije i poslovnih saradnika.

Svi radnici će danas imati pojačanu ishranu rekao je Marković.

Dan rudara je povod i da se svode bilansi za ovu godinu, a u rudniku ističu da mogu biti zadovoljni ostvarenim rezultatima.

Godišnji plan proizvodnje uglja je već prebačen, a ako vremenski uslovi dozvole, biće realizovan i plan proizvodnje otkrivke potvrdio je za naš radio rukovodilac proizvodnje u RJ Rudnik Ranko Stojanović.

Istakao je da je za prvih 11 meseci otkopano je 2 miliona i 255 hiljada tona uglja što je 103% od planiranih količina.

U isto vreme plan proizvodnje otkrivke je realizovan sa 99%, od čega je sopstvenom mehanizacijom otkopano skoro 6 miliona jalovine.

Na deponiji je trenutno 160 hiljada tona uglja što garantuje stabilnost u obezbeđivanju pogonskog goriva za termoelektranu u narednom periodu.