Rukotvorine od drveta

Svakoga petka na  pijaci u Gacku svoje rukotvorine iznosi naš sugrađanin Milinko Aprcović. Kako sam kaže, ovim zanatom koji mu predstavlja zadovoljstvo i hobi,  bavi se od prije trinaestak godina.

Kada je napustio ratom zahvaćeno Sarajevo i ostao bez posla morao se dovijati kako da porodici obezbijedi kakav – takav prihod.  Predmete i alate izrađuje isključivo od drveta. Koristi jasenovo, grabovo, bukovo drvo a  kace za kajmak radi isključivo od smrčevine. Na njegovoj tezgi ćete naći  vile, grablje, kosišta, drvene kace i brojne suvenire  – ukrasne tanjire, zdjele, čirake, čaše  i sl.

Kupci su mu, osim Gačana putnici namjernici koji posebno u ljetnom periodu dolaze u Gacko kao i slučajni prolaznici koji žele da ponesu neki zanimljiv i autentičan suvenir.

Aprcović kaže da su neke od njegovih  rukotvorina od drveta stigle i do Francuske a kupili su ih Hercegovci koji tamo žive i  žele da ih nešto asocira na zavičaj.Tvrdi da je kvalitetnim radom zadobio povjerenje kupaca kao i da mu je žao što njegov sin nije zainteresovan za ovaj zanat. Naslijediće ga, kako kaže, maleni unuk koga i te kako zanimaju djedove rukotvorine od drveta.