Zemljoradnička zadruga „Gacko“u službi poljoprivrednika

Tokom 2018 godine aktivnosti Zemljoradničke zadruge  „Gacko“  bile su usmjerene na poslove koji omogućavaju novčane podsticaje u poljoprivredi koje dodjeljuje nadležno Ministarstvo, potvrdili su nam odgovorni u Zadruzi.

Da bi ostvarili podsticaj svi poljoprivredni proizvođači u 2018. morali su da imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo u APIF-u, a za tekuću godinu došlo je do izmjene Pravilnika.

Zahtjeve za novčani podsticaj za proizvodnju i uzgoj kvalitetno priplodnih ovaca, podnjelo je 37 poljoprivrednih proizvođača.Da bi ostvarili premiju  morali su posjedovati osnovno stado sa najmanje 100 ovaca, a novčani iznos je 10 KM po grlu.Za ovu namjenu  neophodna je suma od  66 450KM.

Sedamdeset i pet poljoprivrednika podnjelo je zahtjev za premiju na uzgoj i proizvodnju steonih junica.Visina podsticaja po junci je 230 KM.

I pored podnijetih aplikacija niko  sa područja Gacka nije ostvario podsticaj za kapitalna ulaganja, kažu u Zadruzi, dok je u prošloj godini povećan broj zahtjeva apliciranja za podsticaje po sistemu krava-tele.

Zahtjeve za podsticaj po sistemu krava-tele, u 2018. godini podnijelo je 57 poljoprivrednika, iznos po grlu je 200 KM, tako da ukupna suma iznosi 85 hiljada KM.

U djelokrugu poslova je i gazdovanje stočnom pijacom, a i u organizaciji Regionalne stočne izložbe Zemljoradnička  zadruga je imala velikog udjela.

U saradnji sa Resorom za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, odjeljenje Trebinje, u prošloj godini Zadruga je organizovala više treninga iz oblasti primarne poljoprivredne proizvodnje.Gostovalo je i nekoliko eminentnih stručnjaka iz oblasti poljoprivrede, a ova predavanja bila su veoma posjećena.