Sa Čemerna odjekuju crkvena zvona

Po prvi put u istoriji sa planinskog prevoja Čemerno,nadomak Gacka,odjeknula su crkvena zvona.Naime,na praznik Ognjene Marije,u subotu je osveštan Hram Svete Petke.Liturgiju je služio Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski gospodin Grigorije uz sasluženje sveštenika Gatačke parohije.

„Današnji dan,dan osvećenja,dan obnovljenja,dan iscjeljenja,dan podizanja naših duša i naših srca,koja su tako i toliko sklona da padnu u  razne bijede,u razna iskušenja od one najjednostavnije da nekome pozavidimo što je bolji,ljepši, veći,šta god i da naše srce onda postane tromo i okorjelo,slabo i nedobronamjerno a onda nam je Gospod dao pokajanje i iscjeljenje,dao nam blagu vijest i Jevanđelje u kome nas neprestano opominje da volimo jedan drugoga kao samoga sebe…“-rekao je Vladika Grigorije u prigodnoj besjedi i dodao da se na Čemernu služi božanska euharistija u hramu koji nije najveći ali je najvisočiji u našoj eparhiji,hramu sa kojim ćemo se ponositi.

Crkva je napravljena zahvaljujući ktitoru Dušanu Kekiću,tridesetjednogodišnjaku koji danas živi i radi u Beogradu,čiji su preci sa Čemerna,uz pomoć mještana,Opštine Gacko,Rudnika i termoelektrane Gacko.Dušanov sin Petar primio je Svetu tajnu krštenja u ovome prelijepom hramu.

Za naš radio Dušan je  rekao da je davno dao obećanje roditeljima da će prvi zarađeni novac uložiti u crkvu na Čemernu,kako bi se odužio i njima i svojim precima na životu i kulturi koju ima a sve u nadi kako bi se ovo selo održalo.Ovaj skromni mladi čovjek poručuje omladini da nije sve u novcu i da ga treba dijeliti i činiti dobra djela kako bi svi uživali.

U ime mještana sela Čemerno,ktitoru i svima koji su pomogli izgradnju crkve obratio se Slobodan Supić koji nije krio zadovoljstvo što je dočekao ovaj veliki dan i zahvalio se prije svega Vladiki Grigoriju što je mještanima  učinio čast  da osvešta novosagrađeni hram kao i mladom ktitoru Dušanu Kekiću na njegovom pregalaštvu i posvećenosti  vjeri i rodu.

Osveštanju crkve prisustvovao je i načelnik opštine Gacko Milan Radmilović i rekao da je ovo osma crkva koja je urađena u gatačkim selima.

Inače crkvu je projektovao Stefan,Dušanov brat,a radove je vodio Mileta Kekić,njihov otac,koji kaže da je izuzetno srećan i ponosan što su on i njegova porodica zajedno sa seljanima uspjeli dovesti do kraja ovaj projekat.

Otac Velimir Kovač,paroh Prve gatačke parohije ističe da je ovo veliki dan jer se obnavlja tradicija zadužbinarstva,posebno što se radi o mladom čovjeku,koji će zasigurno ovakvu tradiciju prenijeti i na svoje potomke.

Osveštanju Hrama Svete Petke prisustvovao je veliki broj vjernika,predstavnici privrednog i političkog života kao i gosti iz drugih opština.

 

sl2 sl3 sl4 sl5 sl6 sl7 sl8 sl9