Са Спартакусом „Здрав живот постаје навика“

Спорт, као саставни дио људске културе, има изузетан утицај на физичко, ментално и социјално здравље појединца. Осим што пружа многобројне здравствене бенефите, бављење спортом има кључну улогу у формирању позитивних животних навика, нарочито међу младима.

У складу с тим и са визијом о унапријеђењу заједнице кроз здрав начин живота и повезивање с природом, удружење “Спартакус” из Општине Гацко имплементира свој пројекат “Здрав живот постаје навика” унутар програма РеЛОаД2.

Циљ овог пројекта је пружити младима и дјеци могућност квалитетног провођења слободног времена кроз организоване спортско – рекреативне активности у природи, које су осмишљене као одговор на недостатак таквих опција.

Јелена Јововић, координаторка пројекта “Здрав живот постаје навика“, истакла је: „Идеја за писање пројекта је проистекла из стварне и реалне потребе да се дјеци и младима пружи нешто ново и другачије. Да кроз различите врсте активности развијемо потребу за кретањем, покретом, потребу за боравком у природи. Да се што више повежемо са природом, планинама и да на тај начин стварамо добру базу код дјеце и омладине како би се развили у квалитетне личности које воле, цијене и поштују своје, а тако и другог и другачијег.“

Уз изазове које је донијела дигитална ера, дјеца и млади све више времена проводе испред екрана чиме су изложена новим изазовима, али и недостатку традиционалне социјализације. Дјеца су окружена паметним уређајима, интернетом и друштвеним мрежама те проводе све мање времена у дружењу и игри са својим вршњацима.

„Видјети нашу дјецу како уживају у природи, учећи о здравим навикама и активностима, заиста је непроцјењиво. Активности које се одвијају у природи не само да их удаљавају од екрана и телефона, већ им пружају прилику да се повежу са природом, развијајући љубав и поштовање према њој“, рекла је Марија Милошевић, мајка једног од учесника пројекта.

Садржаји и активности које овај пројекат нуди, не само да обогаћују њихово дјетињство, већ су и инвестиција у њихову будућност, каже Марија Милошевић те додаје, „Јако важан аспект пројекта је и учење о првој помоћи и сигурности у природи јер нам даје један вид сигурности знајући да су наша дјеца опремљена вјештинама које им могу помоћи у свакодневним ситуацијама.

Дјеца и млади који су били учесници неких од активности богатији за искуство учешћа у пројекту у односу на своје вршњака, јер како каже координаторица пројекта Јелена Јововић „Упознали су нове технике, стекли нове вјештине, били физички активни, а уз све то боравили квалитетно у природи без мобилних телефона, игрица, удаљени од кладионица и штетних друштвено непожељних утицаја“.

Одушевљење најмлађих није изостало када су у питању активности које су се спроводиле у оквиру пројекта, а посебно драга активност за Јована, једног од учесника пројекта било је играње на Трим стази изнад Гацка.

„Ја много волим Спартакус, а играње на Трим стази изнад Гацка било је супер. Ишли смо кроз шуму, истраживали природу и откривали различите биљке. Научили су нас и како да се оријентишемо у природи, а учили смо и о првој помоћи. Најбоље од свега било је дружење са другарима, али и одраслима који су нам показали како да будемо сигурни и здрави у природи. Научио сам пуно корисних ствари и једва чекам сљедећи пут“, рекао је учесник Јован не кријући одушевљење пројектом.

Осим школе планинарења, школе трчања, радионица прве помоћи и оријентације, полазници су имали прилику посјетити Планинарски дом “Волујак”, шетати обронцима Лебршника и Волујака, али и испробати се у забавно-такмичарским активностима са кликерима и ластишем.

Координаторица пројекта Јелена Јововић каже како су се „Кликеријада и ластишијада показале као јако интересантне активности привлачне дјеци и младима“. „То је активност кроз коју смо дјеци жељели пренијети дух одрастања генерација које су одрастале без данашње савремене екранизације. Ова активност код дјеце и младих захтијева менталну ангажованост и раст. Такође, поспјешује моторичке способности кроз покрет, агилност, еластичност, спретност. Ово је још један начин како квалитетно провести слободно вријеме, избјећи дигитално насиље, као и друштвено непожељно понашање сузбити и кориговати.“

И на крају, спорт и боравак у природи представљају активности које могу потпуно промијенити локалну заједнице као што је Гацко, па Удружење Спартакус са својим пројектом у партнерству са Планинарским друштвом Волујак кроз активан ангажман доприноси стварању здравијег друштва, подстичући младе да развијају позитивне животне навике које ће их пратити кроз читав живот.

Пројект “Здрав живот постаје навика” спроводи се у оквиру Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2 – РеЛОаД2, који финансира Европска унија у Босни и Херцеговини а имплементира Развојни програм Уједињених нација (УНДП) уз подршку Општине Гацко.