Саопштење за јавност ОБО Гацко

Из Борачке организације Гацко достављено нам је Саопштење за јавност које преносимо у цјелости.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Имамо обавезу да се овим саопштењем обратимо јавности поводом инцидентног и срећом појединачног и изолованог понашања једног од просвјетних радника који учи нашу дјецу предавајући им, ни мање ни више, него српски језик и књижевност.

У слободној Републици Српској, за коју смо се борили и изборили и за коју су животе дали најбољи гатачки синови, доживјели смо да се неко усуди и осјети позваним да пробламатизује одлазак дјеце из гатачких школа на парастос погинулим борцима Гатачке бригаде Војске Републике Српске у Добро Поље, 9. јуна ове године.

Подсјећамо да је само тај дан погинуло седам бораца Гатачке бригаде, а да су на споменику уклесана имена укупно њих седамнаест страдалих на том дијелу ратишта.Гачани, добро знате да су на том ратишту, поред осталих, погинули Милан и Душан Тепавчевић и Бранко Копривица.Ове године навршило се пуних 30 година од тих догађаја. Са својим професорима и директором, у оквиру културе сјећања и уз дозволу Министарства просвјете Републике Српске дјеца су, дакле,присуствовала парастосу.Илузорно је и испод сваког нивоа објашњавати због чега је то и колико значајно.Није, међутим, илузорно оштро реаговати на личне фрустрације једног просвјетног радника које су се преломиле на дјеци која су, замислите парадокса,кажњена негативним оцјенама због одласка у Добро Поље.

Ако неко мисли, а срећом је овдје у питању само један појединац, да се може играти са упоришним тачкама и темељима Гацка што је свакако и Гатачка бригада, грдно се преварио.Дјеца морају бити заштићена од таквих.

Позивамо надлежне да реагују да даљу бруку спријече како знају и умију.А ми ћемо дјецу заштитити јер смо уосталом и због заштите српске дјеце и кренули 1992. године.

Захтијевамо да консеквенце сноси извор проблема, а то очигледно нису ни дјеца ни њихови професори , ни Борачка организација , него појединац који себи превише даје за право.