Simbol OŠ „Sveti Sava“ – stomatološka ambulanta, nakon 40 godina rada, zatvorena u avgustu

Simbol OŠ „Sveti Sava“ Gacko, kako reče jedna naša sagovornica, odnosno školska stomatološka ambulanta, je pred sam početak školske godine zatvoren od strane republičke inspekcije.

Specijalista dječije stomatologije dr Vera Tepavčević ističe da u novu ordinaciju u Domu zdravlja dolazi samo trećina nekadašnjih malih pacijenata.

Nadležni, direktorica Doma zdravlja Gacko dr Vera Tepavčević i direktor OŠ „Sveti Sava“ Nikola Milinković, kažu da je problem pravne prirode, odnosno prema mišljenju inspektorke iz Gacka Vesne Bejatović, nije regulisan pravni status ordinacije po zakonu, to jeste objekat nije registrovan na Dom zdravlja nego na Osnovnu školu „Sveti Sava“.

Epilog je zatvorena ordinacija već dva mjeseca. Za njeno zatvaranje bilo je potrebno samo 7 dana, a otvorena je prije skoro 40 godina, 1980-te.

zatvorena ordinacija

Roditelji izražavaju nevjericu i ogorčenost i pitaju se šta se to u našoj državi radi po zakonu pa je ovo jedini problem. Direktorica Doma zdravlja ne negira krivicu svoje pravne službe, ali navodi da su trebali dobiti razuman rok za rješenje ove pravne zavrzlame.

Inspektorka koja je izvršila inspekciju Vesna Bejatović nije htjela dati informaciju rekavši da inspektorima nije dozvoljeno da se obraćaju medijima, a prema riječima portparolke Inspektorata RS Dušanke Makivić, zamjerke nisu samo pravne prirode, već postoje i tehničke vezane za uslovnost ordinacije, ali priznaje da je osnovno rješavanje pomenutog pravnog pitanja.

Što se tiče Opštine, nadležni kažu da za njih problem ne postoji, jer je osnivač i Doma zdravlja i Osnovne škole upravo Opština Gacko.

Djeca su zbunjena, ističu da su neki od njih lutali jer nisu obaviješteni da ordinacija u školi ne radi. Neka su upućena da je doktorica, specijalista dječije stomatologije Vera Tepavčević, koja je ovdje radila punih 17 godina, prepoznatljiva po pedantnosti i odgovornosti, bila primorana da pređe u Dom zdravlja. Ona ističe da u novu ordinaciju dolazi samo 1/3 nekadašnjih malih pacijenata, što je zaista poražavajuće.

A Dom zdravlja koji se već godinama, kao i druge zdravstvene ustanove u RS, nalazi u nezavidnoj finansijskoj situaciji, bio je prinuđen na ozbiljne troškove prilikom opremanja nove ordinacije. Na stolicu se čekalo skoro 2 mjeseca. Bili su prinuđeni da plate i kaznu zbog svog „nedjela“, ali uz razumijevanje sudije nekako su podnijeli i taj trošak.

A kako djeca rekoše upravo je problem vrijeme, odnosno pitanje preventive, koja više izgleda nije bitna(?). Ni sami ne znaju kako otići kod stomatologa na kojeg su navikli. Nisu sigurni hoće li ih nastavnici pustiti, a i ako ih puste sa jednog časa postavlja se pitanje da li mogu stići na sljedeći, jer je Dom zdravlja od škole prilično udaljen. Direktor Milinković kaže da će pravdati djeci časove samo u hitnim slučajevima(?).

Povodom ove teme kontaktirali smo i poznatog stomatologa dr Gorana Zvizdića iz Mostara koji je upravo u ovoj ordinaciji radio 1986. godine. On ističe da je ogorčen i kao ljekar i kao humanista. Smatra da nadležni moraju u što kraćem roku riješiti ove probleme kako bi djeca što prije dobila zakonom zagarantovanu zdravstvenu zaštitu.

Za ovakvo nešto nema opravdanja, izričit je on. Ističe da je tih ’80-ih ordinacija zadovoljavala, vjerovali ili ne, evropske standarde. Ordinacija je namjenski napravljena, kaže Zvizdić. „Ova Osnovna škola tada je bila jedna od 100 u BiH koja je dobila stomatološku ordinaciju.“

Dodajemo da ovim činom nisu ugrožena samo djeca iz škole (njih 743-je), već i mališani iz „Dječijeg vrtića“, koji se nalazi tik pored škole i djeca sa posebnim potrebama iz Centra koji je skoro naslonjen na vrtić.

lijevo OŠ, desno Dječiji vrtić i Centar za djecu sa pos.potrebama

I ne znam da li treba još razloga dodati – zašto je važno da u 21. vijeku postoji stomatološka ambulanta u ovoj, često kažemo, najvažnijoj obrazovnoj ustanovi, a sama riječ dovoljno kaže „osnovnoj“. Ali kome je to važno??? Nadamo se roditeljima koji su najavili i peticiju…

Vidjećemo šta će biti, do tada, ako vas interesuje šta su sve rekli naši sagovornici u emisiji koja je emitovana u programu Radio Gacko možete poslušati i ovdje…