Синдикат Р и ТЕ Гацко: Спаљивање РДФ отпада недопустиво

Саопштење за јавност Синдикалне организације Р и ТЕ Гацко:

Пошто нико од органа којима смо се обратили испред Синдикалне организације РиТЕ Гацко није одговорио на наш  допис од 12.06.2023 године овим путем се обраћамо свим радницима РиТЕ Гацко, свим  грађанима Гацка и регије Херцеговина, свим институцијама власти и јавности.

Намјера руководства РиТЕ Гацко да спаљује РДФ отпад у котлу Термоелектране је недопустива јер наш погон не задовољава техничко-технолошке услове а поготово не задовољава еколошке услове.

Сматрамо да је довољно што свакодневно гутамо прашину са Рудника и пепео са димњака Термоелектране и да голим животима требамо забранити спаљивање РДФ отпада чији састав није у потпуности познат а по званичним подацима у њему се налазе и тешки метали од којих су многи канцерогени.

Згрожени смо чињеницом да је начелника Гацка и предсједника Скупштине општине Гацко баш брига за ову потенцијалну еколошку катастрофу па се нису ни удостојили да одговоре на наш допис и изнесу своје ставове и мишљења по овом питању.

Уколико се Управа РиТЕ Гацко одлучи на било који корак или да прави складиште за РДФ отпад или да га сагоријева у котлу Термоелектране с правом ћемо им дати епитет “ Убица народа Гацка“ а овим путем обавјештавамо све да нећемо искористити само синдикалне видове борбе него и све друге како би смо заштитили животе нас, наших породица и наше дјеце.

Предсједник СО РиТЕ Гацко

ср. Тепавчевић  Жељко