Sindikati RiTE Gacko i Ugljevik protiv smanjenja plata

Reagujući na sastanke Uprava MH ERS sa predstavnicima Vlade i na najave da će u narednom periodu doći do smanjivanja primanja radnika, sindikalne organizacije RiTE Gacko i Ugljevik su uputile zajedničko saopštenje za javnost koje prenosimo u celosti:

 

Синдикална организација                                          Синдикална организација

РиТЕ Гацко                                                                              РиТЕ Угљевик

 

 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

 

 

Информације са састанка Управе МХ ЕРС са Предсједницом Владе РС и ресорним министром коме су присуствовали и директори ЗП у саставу МХ ЕРС изазвале су огорчење и револт међу радницима у наша два предузећа.

Жалосна је и срамна и сама идеја да се на овом састанку расправљало о умањењу примања, односно плата и других накнада, радницима запосленим у електро-енергетском сектору.

У прилог овој констатацији иде и најава да ће се на сједници Колегија Директора ЕРС , који је најављен за следећу седмицу, на дневном реду наћи и смањење плата запосленим у МХ ЕРС.

Као легално изабрани и легитимни представници радника, одговорно тврдимо да нећемо дозволити умањење достигнутог нивоа плата и других накнада радницима које представљамо и тврдимо да је уштеде могуће извршити на пуно других начина.

Они који планирају смањење бруто масе за примања запосленим у МХ ЕРС, оглушили су се до сада безброј пута на ставове Синдиката да се заустави неконтролисано запошљавање ЕРС, које је нарочито изражено у последњих пар година.

Слажемо се да је сваком потребан посао и тврдимо да би ЕРС могао да запосли још радника на радна мјеста гдје нам недостаје извршилаца, па тако и у двије Термоелектране, али то за собом аутоматски повлачи и повећање бруто масе средстава за зараде а не никако смањење.

Упозоравамо управе наших ЗП и Управу МХ ЕРС као и ресорно министарство и Владу РС да одустану од најаве смањења личних примања запосленим у ЕРС, јер као одговорни представници тих радника овим путем Вас обавјештавамо да ћемо се супроставити провођењу ове идеје, енергично и на све могуће начине у складу са законском регулативом.

Сматрамо да нико нема право да гази права наших радника од којих већина ради у тешким условима рада, у свим временским приликама и неприликама, неки чак и животно угрожени, радећи прековремено, ноћу, итд., производећи и одржавајући овај систем, и на крају крајева и саму РС.

Након упознавања нашег чланства са Вашим намјерама позваћемо све Вас, од Управа ЗП до Предсједнице Владе РС, да дођете међу раднике , којима су годинама иста примања а трошкови живота неколико пута већи, и да им објасните како то „домаћински“ желите да штедите и то искључиво преко њихових леђа-леђа радника.

Будите сигурни да ће наши рудари и произвођачи, сви до једнога, доћи да Вас чују.

 

СИНДИКАТ РиТЕ Гацко                               СИНДИКАТ РиТЕ  Угљевик

Тепавчевић Жељко                                                   Мићановић Зоран