Služena sveta liturgija u crkvi u Pridvorici

Povodom Vidovdana u crkvi Svetog velikomučenika Lazara u Pridvorici danas je služena sveta liturgija uz prisustvo oko 300 vjernika.

Podsjećamo, ova bogomolja je sagrađena i prvi put osvještana 1936. godine, da bi nakon stradanja mještana Srba od strane ustaša i muslimana iz susjednih sela na Božić 1942. godine bila prepuštena zubu vremena.

Ustaše su tog kobnog jutra na zvjerski način poubijale oko 180 mještana, odraslih, žena i djece, neki su ubijani vatrenim oružjem, a neki mučeni, a potom zapaljeni u štalama.

Posmrtni ostaci sahranjeni su tek po privremenom oslobađanju teritorije u aprilu 1942. godine u dvije grobnice pored hrama.Nakon pokolja u Pridvorici nije ostao ni jedan stanovnik srpske nacionalnosti.

U kriptu crkve posmrtni ostaci ovih mučenika preneseni su 2008. godine.Crkva je prilozima Opštine Gacko, vjernika i potomaka stradalih, obnovljena i osvještana 26. jula   2009. godine uz prisustvo više hiljada vjernika iz Gacka i susjednih opština.

U proteklih mjesec dana bilo je više radnih akcija na dobrovoljnoj osnovi, saznali smo od sveštenika gatačke parohije Velemira Kovača.

Radilo se na uređenju okoline hrama. Završena je i izgradnja manjeg konaka u kome će se ubuduće moći boraviti na ovom lokalitetu i duže vrijeme. Sa Pridvoričkog potoka dovedena je voda u dužini od 1.300 metara, kaže sveštenik Kovač, dok se električna energija obezbjeđuje putem agregata.

Sve ove radove pomogli su Opština Gacko, preduzeća Rudnik i termoelektrana i Termograding, te dobrovoljni prilozi vjernika. Ali, otac Veljko ipak kao najznačajnije izdvaja veliki odziv i dobrovoljan rad vjernika iz našeg grada.

U narednom periodu pored uređenja hrama i okoline pokušaće se pronaći i mjesta gdje su pridvorički mučenici stradali. Ta mjesta će se očistiti i obezbjediće se pristup do njih.

crkva u Pridvorici