Šume u dobrom stanju

„Stanje šuma na području Šumskog privrednog gazdinstva Gacko je zadovoljavajuće“ potvrdio je za naš radio direktor Šumske uprave Gacko Viktor Grković.

Služba uzgoja i zaštite šume svakodnevno prati zdravstveno stanje šume kako u državnom, tako i u privatnom vlasništvu.

Grković naglašava da pomenuto praćenje ima preventivni karakter i svodi se na održavanje niske brojnosti štetnih insekata.To se ogleda u preventivnom provodjenju sanitarnih sječa,uspostavljanju šumskog reda poslije industrijskih sječa kao i štetnog djelovanja vremenskih faktora.

„U protekle dvije godine aktivno smo djelovali na području Košute gdje je došlo do izvale drveća“ kaže Grković.

Na ovom području teren je pristupačan, pa je sve na vrijeme sanirano te nije došlo do prenamnoženja šumskih insekata.
„Ne možemo reći da nema pojedinačnih slučajeva sušenja stabala,ali to je daleko od neke epidemije ili alarmantnog stanja“ jasan je Grković.

Razlog pojedinačnog sušenja drveća na području planine Bjelasnice nije ispitan,a dovodi se čak u vezu i sa štetnih djelovanjem gasova iz dimnjaka Termoelektrane Gacko.
Za poslovanje Šumske uprave Gacko,koja inače djeluje u okviru Šumskog gazdinstva „Botin“ Nevesinje, Grković ističe da je stabilno.
Masovna sječa ogrevnog drveta još nije počela,a cijene su ostale na nivou prošlogodišnjih.

Tako je cjena ogrevnog drveta na panju 30 KM po metru kubnom,a u ovu cjenu nije uračunat PDV.Za sječu i prevoz treba da se pobrine sam kupac.Cjena lagerskog ogreva po metru kubnom je 57,5 KM bez PDV.

Inače, Šumsko privredno gazdinstvo Gacko zauzima površinu od 24 474 ha. Od ove brojke 7 450 ha otpada na visoke čume,izdanačke 9 950ha, podesne za počumljavanje 3 817 ha, nepodesne za pošumljavanje 2 956 ha, dok šumske kulture zauzimaju 250 ha.