Svaki deseti Gačanin član biblioteke

Sa 10 hiljada poseta i preko 500 članova Narodna biblioteka u Gacku privodi kraju svoju jubilarnu, 65. godinu postojanja.

Bio je to povod da posetimo ovu ustanovu i sumiramo godinu na izmaku i popričamo sa bibliotekarkom Jelenom Kosović.

Ističe da su korisnici njihovih usluga u najvećem delu srednjoškolci, mada je značajan broj i penzionera.

U biblioteci se trude da budu u korak sa trendovima, pa su korisnicima na raspolaganju najnoviji naslovi, ali i obilje klasičnih dela.

Od stranih pisaca, autorka Lusinda Rajli sa serijalom „Sedam sestara“ je u prošloj godini bila najtraženija spisateljica. U vrhu su i Ju Nesbe i Harlan Koben.

Od domaćih autora, najčitanija je Ljiljana Habjanović Đurović sa „Ostroškim trimirjem“, potom Jelena Bačić Alimpić sa poslednjim romanom „Kletva“ i naš zavičajni pisac Vuk Drašković i njegovi „Ožiljci života“. Oni su skoro non-stop na čitanju, ističe naša sagovornica.

Zahvaljujući dobroj saradnji sa izdavačima, ali i podršci opštine, nabavka novih naslova se odvija bez problema i u kontinuitetu, rekla je jelena Kosović i najavila i neke legate za narednu godinu i oko 3 hiljade novh knjiga

Podetila je da je u godini na izmaku Narodna biblioteka u Gacku organizovala 15 promocija kao i prijeme za prvake i za učenike generacije koji polako postaju tradicija.

Više pojedinosti u razgovoru: