Svečano obilježen Dan opštine Gacko

Centralna  svečanost obilježavanja  6. juna Dana opštine Gacko i 77 godina od šestojunskog ustanka naroda gatačkog kraja  upriličena je kod spomenika ustanicima na Brljevu.

Pomen parastos su služili sveštenici gatačke i avtovačke parohije  a prethodno  je grupa mladića – potomaka i poštovalaca ustanika  iznijela zastavu na brdo  Gat.

Vijence i cvijeće su položili predstavnici opštinske vlasti i  Boračke  organizacije Gacko  kao i potomci i poštovaoci Kraljeve vojske u otadžbini iz Višegrada i Lijevča polja.

Građanima Gacka i  brojnim gostima  obratili su se načelnik opštine Milan Radmilović  i predsjednik MZ Brljevo Obren Nikolić. U pozdravnom obraćanju načelnik Radmilović je istakao da se na Gatu viori zastava a da će  naredne godine na najvišoj koti ovoga brda biti postavljen krst u čast šestojunskog ustanka.“ Mi u Gacku pravimo velelepni spomenik borcima palim u posljednjem otadžbinskom ratu čije je djelo nastavak ustaničke borbe popa Radojice Perišića i njegovih saboraca“ – naglasio je Radmilović.

O životu i djelu vođe šestojunskog ustanka popu Radojici Perišiću govorio je profesor  istorije Milan Nikčević.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa su nastupila KUD „Sava Vladislavić“ i „Zelengora“ kao i muška i ženska pjevačka grupa te  Marko Crnogorac –  guslar  iz gatačkog udruženja „Tešan Podrugović“.