Svetosavka akademija u čast prvog srpskog prosvetitelja

U Domu kulture u Gacku večeras je održana Svetosavska akademija, događaj koji svake godine okupi učenike, građane kao i prosvetne i kulturne delatnike opštine. To je prilika da se nagrade i šampioni školskih takmičenja u 2018. godini i proglase pobedici konkursa koji svake godine pred Svetosavske svečanosti raspisuje SPKD “Prosvjeta” Gacko.

Akademija je simbolično počela himnom Svetom Savi koju je izveo hor Sveta Jelena Anžujska koji poje pri hramu Svete Trojice u Gacku.

O najvećem od svih Srba, Svetom Savi je nadahnutu besedu održao veroučitelj Slavko Lalović naglašavajući da je duh ovog svetitelja vodio narod kroz sva iskušenja i teškoće.

Za postignute uspehe na školskim takmičenjima nagrade najboljima uručili su zamenik načelnika Radoica Antunović i predsednik SPKD “Prosvjeta” OO Gacko Radomir Vučković.

Za osvojeno prvo mesto na republičkom takmičenju iz ruskog jezika nagrađene su učenica OŠ “Sveti Sava” Nataša Marković i njena nastavnica Dragana Grgur.

Nagrađena je i ženska fudbalska ekipa osnovne škole i nastavnik Zoran Vidaković za osvojeno prvo mesto na regionalnom i treće na republičkom takmičenju u malom fudbalu.

Za osvojeno drugo mesto na republičkom takmičenju iz Mehanike nagradjen je učenik SŠC “Pero Slijepčević” Jovan Beatović i njegova profesorica Olga Lažetić.

Za osvojeno prvo mesto na regionalnom takmičenju u fudbalu nagrađena je ženska ekipa Srednjoškolskog centra i njihov profesor Gligor Košutić.

Za prvo mesto na regionalnom takmičenju iz mehanike nagrađeni su srednjoškolac Luka Ivanović i njegova profesorica Milanka Okiljević.

Učenik Marko Todić i profesori Rada Mastilović, Olga Lažetić i Srđan Mandić su nagrađeni za osvojeno prvo mesto u regiji iz mašinske grupe predmeta.

Najbolja u regiji iz istorije je bila Plema Lažetić koja je sa svojim profesorom Dragomirom Lažetićem nagrađena za uspeh.

Za osvojeno prvo mesto na regionalnom takmičenju iz ruskog jezika nagrađene su učenice Jelena Slijepčević i Bojana Bajović kao i njihova profesorica Mirjana Slijepčević.

I ove godine je „Prosvjeta“ raspisala konkurs za najbolji literarni i likovni rad na temu: „Svetosavski duh u velikom ratu“.

Rad Marije Todorović, učenice SŠC „Pero Slijepčević“ iz Gacka, je proglašen za najbolji. Drugu nagradu je osvojio Đorđe Kovačević sa Sokoca, učenik SŠC Vasilije Ostroški, dok je treće mesto zauzeo Miloš Šupić, srednjoškolac iz Gacka.

Među pristiglim likovnim radovima stručni žiri je za najbolji proglasio rad Sandre Divljan. Drugu nagradu je osvojila Slađana Tešević, a treću Nikolina Grgur. Sve tri su učenice SŠC “Pero Slijepčević”.

Nagrade je uručio predsednik opštinskog odbora “Prosvjete” Radomir Vučković.

Umetnički program su upotpunili Una Vuković, Sonja i Svjetlana Babić i mladi guslar Andrej Šojić.

Organizator Svetosavske akademije i ove godine je bio OO SPKD „Prosvjeta“ Gacko, a pokrovitelj Opština Gacko.