Традиционални млијечни производи на штандовима пијаце у Гацку

 Чланице Удружења произвођача гатачког кајмака данас су на зеленој пијаци у Гацку  изложиле млијечне производе и традиционална јела на бази кајмака.  Ове активности се реализују  у оквиру  пројекта „Очувајмо гатачке традиционалне производе“. На штанду вриједних гатачких домаћица нашли су се млади кајмак и сир, сир из мијеха, пуномасни сир, уштипци и сл.

Чланицама Удружење које су данас изложиле своје производе биће додијељени ручни фрижидери, мале каце за кајмак и шерпе за разлијевање млијека.

Према ријечима Драгане Миловић, предсједнице Удружења,  овај пројекат се реализује кроз Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану 2“ (РеЛОаД),  финансира га   Европске Уније а имплеменитира Развојни програм Уједињених нација (УНДП ) уз подршку Општине Гацко.

Иначе, Удружење произвођача гатачког кајмака окупља 25 жена од којих је 20 активно укључено у поменути пројекат. Како су нам објасниле ове вриједне домаћице, производња кајмака није нимало лак посао али се надају да ће, заштитом географског поријекла, гатачки кајмак постати препознатљив и обезбиједити сигурно тржиште и бољу цијену. Такође кажу да им уз поменути пројекат задовољство представља дружење као и путовања која повремено могу да приуште. Недавно су чланице Удружења посјетиле манастир Острог у Црној Гори.