Trideset godina od stradanja boraca Gatačke brigade u Dobrom Polju

9. jun 1993. godine upisan je crnim slovima u ratni put slavne Gatačke brigade u posljednjem odbrambeno- otadžbinskom ratu. Toga dana sedam pripadnika ove jedinice mučki je ubijeno u Dobrom Polju kod Kalinovika.

Danas, trideset godina poslije, na mjestu stradanja služen je parastos i položeno cvijeće na spomen obilježje sa uklesanim imenima  sedamnaest Gačana koji su svoje živote junački izgubili na kalinovačko- trnovskom ratištu.

Ovom događaju prisustvovali su predstavnici Opština i Boračkih organizacija Gacka, Kalinovika, Trnova, Istočne Ilidže i Pala, preživjeli saborci, članovi porodica poginulih boraca, učenici OŠ “ Sveti Sava “ i SŠC „Pero Slijepčević“ Gacko sa profesorima te zahvalni mještani  sa ovog područja.

Predsjednik BO Gacko Aleksa Slijepčević  zahvalio je svima koji su došli na ovo stratište evocirajući uspomene na slavnu Gatačku brigadu koja je, kako je rekao,  po svom sastavu bila interventna jedinica uvijek spremna da učestvuje kako u zoni Hercegovačkog korpusa tako i van njega.

Ispred Opštine Gacko govorio  je Aleksije Grgur navodeći da je 9. jun najteži datum u istoriji Gacka te dodao da su imena ovih junaka upisana zlatnim slovima na štitu koji mi danas zovemo srpska sloboda.

Inače, ovaj spomenik u obliku bijelog krsta, simbola stradanja i golgote ali i vaskrsenja i vječnog života, izgrađen je na inicijativu Boračke organizacije Gacko a osvještan u septembru 2015. godine.

Više u tonskom zapisu: