U Domu kulture prikazan film „Vi idite-ja neću“

Gatačkoj publici je u nedjelju veče u sali Doma kulture predstavljen dugometražni dokumentarni film „Vi idite-ja neću“, autora Hadži -Aleksandra Đurovića. Film je zasnovan na knjizi „Ljetopis novog kosovskog raspeća“ mitropolita Amfilohija Radovića.

U njemu se govori o stradanju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, njegovog vjerskog i kulturnog nasleđa kroz istoriju, a svjedoče uglavnom sveštena lica. Akcenat je stavljen na 1998. i 1999., sa osvrtom na porodičnu dramu nestalog Miloša Ćirkovića iz Bijelog Polja kod Peći, koji je ostao sam u odbrani svog sela.

Organizatori Humanitarna organizacija „Srbi za Srbe“ i JU Kulturno-sportski centar na ovaj način obilježili su godišnjicu od martovskog pogroma nad Srbima  2004. godine. Organizacija „Srbi za Srbi“ koja je osnovana u Beogradu prije 14 godina bavi se prikupljanjem pomoći za višečlane porodice na Balkanu, a nedavno je osnovan ogranak u Gacku.

„Kroz humanitarnu akciju „Bioskop iz bloka“ odlučili smo da ove godine damo svoj doprinos njegovanju kulture sjećanja i obilježimo 3 važne godišnjice: 15 godina od martovskog progona srpskog i nealbanskog stanovništva sa Kosova i Metohije, 20 godina od početka NATO agresije na SRJ i 24 godine od bombardovanja Republike Srpske“, istakli su organizatori.

Uz pomoć volontera, donatora i prijatelja uspjeli su ovu veliku humanitarnu akciju organizovati u 5 zemalja i skoro 30 gradova širom svijeta.

Sva prikupljena sredstva biće iskorišćena za pomoć porodicama na Kosovu i Metohiji u okviru vaskršnje akcije.