U Gacku najviše ugostitelja i trgovaca

.

Na području Gacka u protekloj godini izdato je je 18 odobrenja za rad samostalnim preduzetnicima. Istovremeno prestanak rada obavljanja djelatnosti prijavilo je njih 16, saznajmo od Jelene Vulović SSS za samostalno preduzetništvo pri Odjeljenju za privredu, finansije i društvene djelatnosti naše opštine.

U istom periodu protekle godine te cifre su nešto drugačije: odobrenje za rad steklo je 22, dok je prestanak rada prijavilo 16 preduzetnika.

Većina novootvorenih  samostalnih preduzetnika bave se ugostiteljstvom i trgovinom, potvrdili su nam u nadležnom odjeljenju opštine Gacko. Statistički 37,86 % je iz oblasti trgovine, a nešto manje  30,10 % je u rejonu ugostiteljstva. Ostalih djelatnosti kao što su poljoprivreda i zanatsvo je manje od 10 %.

Najveći broj zahtjeva za osnivanje preduzetništva trenutno je ipak iz domenata poljoprivrede. Radi se o zahtjevima za registrovanje farmi ovaca i krava, te uzgoja voća i povrća. Razlog tome su, svakako, projekti koje sprovodi JU Zavod za zapošljavanje RS u saradnji sa Vladom Republike Srpske i Vladom Srbije. Većina ovih zahtjeva se realizuje tek kada, i ako stranke dobiju novčana sredstva za koja apliciraju.

Razlozi koje stranke iznose prilikom podnošenja zahtjeva za trajnu odjavu su uglavnom ekonomske prirode, nemogućnost opstanka na tržištu i niski prihodi u odnosu na zakonske obaveze prema opštini i državi.