Ученици СШЦ „Перо Слијепчевић“ Гацко, одјељење 4Г2, Начелнику општине уручили иницијативу за доношење одлуке СО Гацко о уклањању архитектонских баријера и промоцију социјалне укључености особа са инвалидитетом

У оквиру пројекта „Ја грађанин“ из демократије и људских права, ученици 4Г1, су под менторством проф. Јоване Петковић-Аћимовић, одлучили да покушају ријешити проблем лошег положаја лица са инвалидитетом.

На часовима демократије су научили да једнакост шанси мора имати првенство над свим осталим видовима једнакости, па су се стога упустили у рјешење проблема популације којој се нарочито ускраћује овај облик једнакости.  Водећи се поменутим циљем, ученици су започели кампању под слоганом „МОЈ ИНВАЛИДИТЕТ НИЈЕ МОЈ ИДЕНТИТЕТ!“. Кампања је подразумијевала промоцију путем медија и друштвених мрежа (инстаграм профил invalidnost_me_ne_određuje), одржавањe едукативног предавања у школи, те дијељење промотивног материјала (флајери,плакати). Како би се побољшао статус особа са инвалидитетом, организовали су и потписивање петиције, а исту је потписало више од 900 грађана Гацка. Пројектни рад резултирао је подношењем иницијативе Начелнику општине и Предсједнику СО, како би се донијела Одлука о уклањању архитектонских баријера и промоција социјалне укључености особа са инвалидитетом.

Поред представника локалне власти, пројекат су подржали и: Министарство здравља и социјалне заштите РС, Омбудсмана за дјецу РС, ЈУ ОШ „Свети Сава“ Гацко, ЈУ СШЦ „Перо Слијепчевић“ Гацко, ЈУ Центра за социјални рад Гацко,Центар за дјецу са посебним потребама, Удружење „Растимо заједно“, Дом здравља, Радио Гацко, Званична интернет презентација општине Гацко, Херцег ТВ.

„Величина човјека не лежи у богатству и моћи, него у карактеру и доброти.Људи су само људи и сви имају неке мане и недостатке, али сви се ми родимо добри. ДРВО СЕ НА ДРВО ОСЛАЊА, А ЧОВЈЕК НА ЧОВЈЕКА.“ Ово је само дио онога што су ученици IVг1 данас поручили Начелнику општине Гацко, који их јеугостио у свом кабинету, као и свим грађанима Гацка.