УДДК „Гацко“ додијелило захвалнице новим и вишеструким даваоцима крви

У недјељу вече Удружење добровољних давалаца крви „Гацко“ обиљежило је крај још једне успјешне године додјелом захвалница својим члановима.  Додијељене су 32 захвалнице, већином младим људима који су крв даривали први пут, али и пензионерима и вишеструким даваоцима.

Према ријечима предсједника Удружења Мирослава Вуковића Хрга посебну захвалност дугују људима који због законских одредби, а то је старосна граница од 65 година, више на могу даривати крв. Он истиче да због епидемилошке ситуације нису могли организовати акције у Гацку, али учествовали су у више од 20 акција у бројним општинама и градовима РС и дали више од 500 доза крви. Последња је била за Митровдан у Невесињу на којој су даривали 38 доза.

Акценат је на младим људима истакао је секретар Црвеног крста Гацко Бранислав Арнаутовић и апеловао на њих да наставе са даривањем крви.

Посебну плакету и медаљу од Црвеног крста Републике Српске добио је Шћепо Јањић, који је педесети пут даривао крв. Арнаутовић је објаснио да се оваква признања добијају на захтјев Општинске организације, а до сада ово признање у Гацку је добило 8 давалаца.

Јањић је први пут даривао крв у војсци 1978. а сада му је част бити међу вишеструким даваоцима истичући да је Гацко познато по великом одзиву када је даривање крви у питању.

Матуранткиња Анђела Прстојевић вјерује да ће јој ово остати најдраже признање а нада се новим у будућности.

Удружење броји преко 350 чланова, а према ријечима предсједника Вуковића који је даривао крв 81 пут, нових чланова у овој години је око 60. Више у прилогу….