Удружење слепих и слабовидих лица обезбедило прехрамбено-хигијенске пакете за 15 чланова у Гацку

Да 15 слепих и слабовидих особа у Гацку није заборављено показало је Удружење које је данас, као знак пажње, уручило прехрамбено-хигијенске пакете.
Пакете је обезбедило Удружење слепих и слабовидих које покрива четири општине источне Херцеговине, тачније Невесиње, Берковиће, Билећу и Гацко.
Говорећи о положају својих чланова Душан Бабић, председник удружења, је рекао да простор за побољшање постоји, посебно у материјалном смислу, али и када је у питању ниво здравствене заштите.
„Битно је да покажемо и ми и друштво, слепим и слабовидим људима, да нису заборављени и да их се некад и на овај начин сетимо. Када је реч о материјалном положају, пошто сам ја и у УО Удружења слепих и слабовидих лица РС, могу да кажем да смо успели да обезбедимо инвалиднину која износи око 180 КМ, сада ће туђа нега и помоћ бити 320 КМ, тако да је то укупно око 500 КМ, што пре нисмо имали. Надамо се да ће у преговорима са Министарством да дође до побољшања статуса наших чланова у погледу здравствене заштите и бањског лечења“, рекао је у изјави за Радио Гацко Душан Бабић који је у Удружењу већ четири деценије.
Истиче да у Херцеговини има 60 чланова и да посебно разумевање и подршку имају у Oпштини Невесиње. У протеклом периоду су успели да запосле једног радника.
Бабић каже да је током 2022. и 2023. године обезбеђена помоћ у кући за четири члана у Гацку који су добили по 3 хиљаде марака. Ради се о средствима намењеним за пољопривредну производњу- било да се ради о набавци стоке, покретању пластеничке производње или неке преко потребне машине.
Каже да би требало радити на побољшању емпатије друштва према особама са инвалидитетом и наглашава значај подршке медија у том подухвату.

Опширније у тонском прилогу: