„Dani Save Vladislavića“ u Gacku

Udruženje za očuvanje narodne pjesme i igre „Sava Vladislavić“ u saradnji sa OO „Prosvjete“ Gacko juče, na Vidovdan je održalo polugodišnji koncert „Dani Save Vladislavića“ u sali Doma kulture. Koncertu je predhodio svečani defile u kojem su učestvovali osim članova Udruženja i Prosvjete i gosti iz Crne Gore, a kroz grad se pronijela i pjesma na radost građana koji su došli da ih pozdrave.

Nastupile su sve starosne grupe KUD-a domaćina od onih najmlađih do veterana prikazujući  bogatsvo srpskog folklora. KUD „Sloga“ iz Đenovića izvelo je igre iz Boke. Za pjesmu su se pobrinuli Muška pjevačka grupa „Piva“ Plužine i Muška pjevačka grupa „Sava Vladislavić“.

Novi stari predsjednik Udruženja  Lazar Okiljević je pozdravio prisutne i rekao da ovo ovo udruženje već 9 godina sa ponosom nosi ime srpskog velikana.

„Večeras obilježavamo više jubileja 630 godina od boja na Kosovu, 280 godina od smrti Save Vladislavića i 9 godina rada Udruženja koje nosi njegovo ime“ rekao je predsjednik OO Prosvjete Radomir Vučković.

Veliki doprinos veličanstvenoj večeri dali su guslari Zdravko Knežević i Milorad Ćeklić. A nadahnuto su o grofu Savi govorili pobjednici Prosvjetinog konkursa Ognjen Bošković i Anđela Prstojević, kao i Bojan Kuljanin, osvajač trećeg mjesta iz ruskog jezika na prestižnom takmičenju NIS-ovoj Olimpijadi u Novom Sadu, koji je grofu posvetio pjesmu.

Publika je burnim aplauzima pozdravila one koji se bore da otrgnu od zaborava tradiciju srpske igre, pjesme, običaja, ali i ljudi koji su mnogo učinili za Srbe u prošlosti. Druženje gostiju i domaćina je nastavljeno i poslije koncerta i trajalo je do kasno u noć.

Zahvalili su dobrotvorima i sponzorima Opštini Gacko, RiTE, Kulturno-sportskom centru , privrednim subjektima i ugostiteljskim objektima.