Na Vidovdan služena liturgija u Pridvorici

Povodom Vidovdana i krsne slave hrama  Svetog velikomučenika Lazara u Pridvorici  je juče  služena sveta liturgija.

U prisustvu velikog broja vjernika svetom liturgijom je načalstvovao iguman manastira Zavala , Jeromonah Vasilije uz sasluženje sveštenika Prve i Druge gatačke parohije i monaha eparhije.

Podsjećamo, ova bogomolja je sagrađena i prvi put osvještana 1936. godine, da bi nakon stradanja mještana Srba od strane ustaša i muslimana iz susjednih sela na Božić 1942. godine bila prepuštena zubu vremena.

Ustaše su tog kobnog jutra na zvjerski način poubijale oko 180 mještana, odraslih, žena i djece, neki su ubijani vatrenim oružjem, a neki mučeni, a potom zapaljeni u štalama.

Posmrtni ostaci sahranjeni su tek po privremenom oslobađanju teritorije u aprilu 1942. godine u dvije grobnice pored hrama.Nakon pokolja u Pridvorici nije ostao ni jedan stanovnik srpske nacionalnosti.

U kriptu crkve posmrtni ostaci ovih mučenika preneseni su 2008. godine.Crkva je prilozima Opštine Gacko, vjernika i potomaka stradalih, obnovljena i osvještana 26. jula   2009. godine uz prisustvo više hiljada vjernika iz Gacka i susjednih opština.