Наталитет у паду-у Гацку рођено 58 беба/Најчешће име је Ана

У прошлој 2021.години у Гацку је рођено само 58 беба, потврдили су нам у Дому здравља Гацкои Јавном фонду за дјечију заштиту РС . Самим тим и ми пратимо негативан тренд у региону који говори да је наталитет у паду.

Ни претходних година не можемо се похвалити бројем новорођених. Последња година када је рођено више од 100 беба (106) била је 2018., али већ наредне рођено је њих 66, колико и 2017, док је 2020. била богатија за 72 новорођенчета.

Истовремено морталитет је у порасту, чему је допринијела и актуелна епидемија. У нашим матичним уредима добили смо податке да је број смртних случајева у прошлој години 79, али тај податак не обухвата наше грађане који су преминули у болници. Према оквирним подацима из Дома здравља број умрлих у болницама се пење и до 60, тако да су подаци поражавајући.

Очигледно све нас је мање, па је изгледа и држава схватила да је црвени аларм упаљен јер је новим измјенама Закона о дјечијој заштита у јануару ове године износ помоћи за опрему новорођенчета повећан за сто одсто, са 250 на 500КМ.

Повећани су и износи на име права на додатак на дјецу, за 100 процената повећан је износ за друго и четврто дијете и сада је 97,20 КМ, док је за треће нешто виши него прије и износи 140,40КМ. Од 1. јануара право на дјечији додатак имаће и прворођена дјеца и износиће 97,20КМ.

Износ који незапослене мајке добијају је 405,00КМ, а то право у Гацку оствариле су 42 мајке у 2021. године. Дјечији додатак добило је 79 дјеце, а број родитеља/корисника/ је 48, говоре подаци Јавног фонда за дјечију заштиту.

Значајно је почетком године подигнут и износ за родитеља његоватеља  са 130 на 540КМ, а ово право је у  прошлој години у Гацку остварило троје родитеља.

Што се тиче Општине Гацко новитет је да ће се једнократни износи исплаћивати за прво и друго дијете у износу од 300КМ, подршка у износу за младе брачне парове од 500КМ остаје иста. За треће дијете и даље ће се исплаћивати 1.000КМ, док је за четврто и свако наредно са 1.500КМ смањено на 1.000КМ.

Висина финансијске подршке за поступак вантјелесне оплодње износи 4.000КМ, а граница за финансирање је 45 година. Пренатални тест за труднице старије од 35 година и оне са генетским оптерећењем Општина у потпуности финансира, док млађима признаје 35%.

На последњем скупштинском засједању одлучено је да се из буџета издвоје и средства за суфинансирање набавке уџбеника основцима.

Ипак, опште је мишљење да једнократне помоћи нису стимуланс који би младе људе покренуо у смислу проширења породице.

Западне земље Европе које су погођене бијелом кугом, већ одавно су донијеле бројне мјере, у виду мјесечне помоћи, које нису занемарљиве, а нешто слично у последње вријеме покушавају у Србији.

Да се вратимо бебама, у нади да ће их у 2022. бити више. У прошлој години није било много понављања када су имена у питању,што није ни чудно с обзиром на број рођених.  Три дјевојчице  добиле су име Ана, рођене су и двије Анастасије и Марије, док су по два дјечака названа Лазар, Дамјан и Стефан.

Благу предност имају дјевојчице (31) у односу на дјечаке (27).