Nema prekida proizvodnje u TE Gacko

Mediji su ovih dana objavili  informaciju  da je proizvodnja struje u TE Gacko dovedena u pitanje.Kako bi se obezbijedio ugalj za nesmetan rad TE „Gacko“, radove otkrivke je trebalo izvršiti najkasnije do novembra ove godine, što je, kako se navodi u Upravi preduzeća onemogućila   Kancelarija za razmatranje žalbi BiH nezakonitim rješenjima da se sprovede postupak javne nabavke.

„Rad  TE Gacko nije još uvijek doveden u pitanje –  kaže  generalni  direktora  R i TE  Boška Kozomara  – ali  sa otkrivkom kasnimo već šest mjeseci zbog toga što nam je osporen postupak javne nabavke a  već ulazimo u zimski period“ .

Inače  u  Sudu  BIH  pokrenut je  upravni spor protiv Kancelarije za razmatranje žalbi BiH zbog  „nezakonito provedenog postupka“ po žalbama firme Niskogradnja „Marjanović“ DOO Prijedor.

Prema riječima Kozomare  godišnji plan proizvodnje električne energije u TE  Gacko neće biti ispunjen zbog pomenutih problema  ali vjeruje da će to biti nekih deset procenata manje,  zahvaljujući  dobroj pogonskoj spremnosti postrojenja.

Srđan Milović – pomoćnik generalnog direktora R i TE Gacko  kaže da se na deponiji nalazi oko 100 hiljada tona uglja što je dovoljno za kontinuiran  rad u naredna  dva mjeseca kao i da se otkrivka odvija sopstvenom  mehanizacijom ovog preduzeća. Rudnik posjeduje „ krupnu“ mehanizaciju  koja nije pogodna za  ovakav  vid otkrivke i zato dolazi do kašnjenja u proizvodnji uglja. Na Upravi preduzeća je da po hitnom postupku riješi ovaj problem – tvrdi Milović.

Milović ističe da bi prestankom rada Termoelektrane nastupile nesagledive posljedice  ne samo po  RiTE  Gacko nego i cijeli energetski sistem Republike Srpske.