Održano guslarsko veče

U utorak 6.juna ,u organizaciji Udruženja guslara i epskih pjesnika Tešan Podrugović ,u Gacku je održano guslarsko veče povodom rođendana kralja Petra Drugog Karađorđevića i sedamdesetogodišnjice smrti generala kraljeve vojske Dragoljuba Mihailovića.
O značajnim istorijskim ličnostima uz gusle su pjevali narodni guslari Miloš Parović,Vukota Govedarica,Nikola Bošković,zatim guslari Vojin Tepavčević,Marko Crnogorac,Nenad Ivković,Nikola Koprivica i Radan Bjeloglav.
U programu su učestvovali i muška i ženska izvorna grupa Udruženja Tešan Podrugović,a prigodnu besjedu održao je profesor istorije Milan Nikčević.Publika je u sali Doma kulture sa velikom pažnjom ispratila ovo guslarsko veče,a akteri su nagrađivani burnim aplauzima.
Proteklog vikenda u Vojkovićima je održan 10.Sabor narodnog stvaralaštva na kojem je Izvorna grupa Udruženja Tešan Podrugović osvojila prvo mjesto, dok su mladi guslari iz Gacka,članovi Škole gusala gatačkog udruženja, na Festivalu mladih guslara srpskih zemalja osvojili drugo mjesto,ističe predsjednik Udruženja Vojin Tepavčević.“Naš cilj je da napravimo dobar podmladak,da ih naučimo prije svega da slušaju gusle i epsku poeziju,i da poštuju guslara“,kaže Tepavčević. On naglašava da je te večeri u sali Doma kulture bila prava akademska publika koja je s pažnjom odslušala program.
Nekadašnjem članu Izvorne muške pjevačke grupe Milinku Ateljeviću, ,posthumno je dodijeljena plaketa Udruženja za poseban doprinos epskom stvaralaštvu u izvornom pjevanju.Članovima porodice uručena je i ikona koju je Udruženje dobilo na Saboru u Vojkovićima.

img_20160906_204817 img_20160906_195052