Prikazan film o stradanju u Pridvorici

U srijedu 27. septembra u sali Doma kulture prikazan je dokumentarni film „Pridvorica-selo kojeg nema“, autora novinara Nebojše Kolaka iz Trebinja. Za film je govorio i publici se obratio naš sugrađanin Nenad Gojković, sin jednog od preživjelih mještana Milinka Gojkovića.

Strašan pokolj koji su za Božić 1942. godine počinile ustaše nad Srbima u Pridvorici, nije preživio niko ko se zatekao tada u selu. Na zvjerski način mučeno je i ubijeno 180 odraslih, a ne zna se tačno koliko je bilo djece. Preživjela su samo četiri mještanina, koji u tom momentu nisu bili u Pridvorici.

Da tragedija bude još veća za ovaj zločin ne samo da niko nije kažnjen, već je nagrađeno 150 pripadnika ustaške države NDH.  O tome je za film govorio profesor istorije iz Gacka Milan Nikčević.

U ovom djelu su korišteni i arhivski snimci iz 2009.- te kada je osveštana renovirana crkva u Pridvorici posvećena Svetom knezu Lazaru, što je okarakterisano kao Vaskrs Pridvorice. Prisutno je bilo više od 2500 ljudi.

I danas se malo govori o ovom strašnom zločinu što je upravo navelo autora da snimi film, kako bi buduće generacije imale priliku da saznaju dio istine o zločinu koji se u drugom svjetskom ratu desio u ovom selu.

Kolak je autor i dokumentarnih filmova „Mitrovdanska ofanziva“ i „Prebilovci, nekad i sad“, a u planu je i priča o trebinjskom ratištu. On istražuje još neke teške priče iz srpske istorije za koje se nada da će ugledati svjetlost dana.

Više o projekciji saznaćete u prilogu…