U mesnim zajednicama nezadovoljni brojem realizovanih projekata

Šta je urađeno na području mesnih zajednica opštine Gacko u 2018. i koji su prioriteti za ovu godinu razmatrano je na sastanku koji je održan u utorak, 12. februara u kabinetu predsednika SO Jovana Kovačevića.

Radni sastanak je upriličen kako bi se za naredno skupštinsko zasedanje pripremila informacija o stanju u ovoj oblasti.

Predsednici mesnih zajednica su mahom imali zamerke budući da je mali broj zahteva u 2018. realizovan. Izuzetak je MZ Vrba u kojoj izvršena elektrifikacija dela sela Izgori, kao i nasipanje i asfaltiranje lokalnih puteva na području zajednice. Sredstva su uglavnom obezbeđena iz drugih izvora, a ne iz lokalnog budžeta, rekao je predsednik ove MZ Ljubo Supić.

Predsednik MZ Gacko Veselin Šupić je naglasio da su u ovoj mesnoj zajednici i problemi najveći. Istakao je da su lokalnim vlastima upućeni novi zahtevi, a da ni oni iz prošle godine nisu ispunjeni. Loše stanje puteva, nerešena kanalizacija, problem vodosnabdevanja, pasa lutalica, ruiniranih zgrada i divljih deponija samo su neki od apostrofinarih prioriteta u najvećoj mesnoj zajednici.

Na sastanku je pokrenuta inicijativa i da se organizuje šinterska služba u gradu.

Predsednik MZ Kula Asim Bašić je istakao da su meštani ovog dela opštine praktično bez zemlje, puta i vode. Zemljišni posed je uništen jalovinom iz rudnika, put Zborna Gomila-Bašići, nakon godinu dana upotrebe, već ima velika oštećenja, a zbog kvara na vodovodnoj mreži deo sela je dva meseca bez vode.

Voda je pitanje svih pitanja i za meštane Fojnice, ali je prioritet i sanacija mostova koji su u veoma lošem stanju i nekada reprezentativne zgrade, a danas ruševine koje predstavljaju ruglo, ali i opasnost za prolaznike.

Bilo je reči i o asfaltiranju i nasipanju puteva, rasveti i njenom održavanju, dečijim igralištima i pomoći socijalno ugroženim i staračkim domaćinstvima.

Sastanku su prisustvovali predsednici Saveta mesnih zajednica i skupštinskog  Odbora za mesne zajednice, regionalnu i međunarodnu saradnju koji su istakli da se izdavanje ekoloških dozvola za branu Klinje i PK Gacko mora iskoristiti kao šansa za razvoj lokalne zajednice.