Učenici-odlučno NE vršnjačkom nasilju

Posljednje srijede u mjesecu februaru obilježava se Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Tim povodom učenici SŠC „Pero Slijepčević“ juče su održali edukativni čas koji su inicirali učenici trećeg razreda ekonomske škole. Oni su u okviru predmeta „Demokratija i ljudska prava“ izradili projekat „ Ja, građanin“ uz pomoć profesorice sociologije Jovane Petković i tako obilježili „Dan ružičastih majica“.

Uz podršku Savjeta učenika u organizaciju su se uključili i učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda gimnazije, kao i đaci mašinske škole. U programu su učestvovali i osnovci, kao i polaznici vrtića. Brojni gosti su imali priliku da vide i edukativni film u kojem uslijed nereagovanja roditelja i institucija žrtva postaje nasilnik sa teškim posljedicama. Film počinje sloganom „Edukacija danas-za bezbjednije sutra.

Težinu događaju dala je svojim prisustvom Ombudsman za djecu RS Dragica Radović koja insistira na preventivnom djelovanju kada je vršnjačko nasilje u pitanju. Ona se obratila prisutnima, a nakon programa za naš radio je istakla profesionalizam u organizaciji obrazovnog časa u SŠC“Pero Slijepčević“.

Učenici SŠC su izveli vjeran dramski prikaz vršnjačkog nasilja sa porukom da ne mora tako da bude, da je prijateljstvo pravi izbor. Kako osnovci doživljavaju vršnjačko nasilje čitajući svoj rad dočarala je učenica Osnovne škole Anđela Prstojević, dok su o prijateljstvu na beskrajno simpatičan način držeći se za ruke govorili polaznici Dječijeg vrtića.

O ulozi Centra za socijalni rad, kada je vršnjačko nasilje u pitanju, govorila je socijalni radnik Andjela  Vuković. Podršku obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja dao je i direktor Centra Aleksadar Purović  koji se obratio djeci i gostima, kao i brojni prosvjetni radnici ove škole. Voditeljka programa Milica Đokić dala je veliki doprinos opštem dobrom utisku.

Okupljanje je završeno zajedničkom šetnjom do centra grada gdje su srednjoškolsci u ružičastim majicama, koje su kako kažu simbol otpora tiraniji, dijelili promotivne letke u kojima piše kome se i na koji način možemo obratiti ukoliko primijetimo vršnjačko nasilje. Moguće je poslati i anonimni meil na adresu – stop.nasilju.ssc.gacko@gmail.com.

Sredstva za projekat su obezbijedili JU SŠC „Pero Slijepčević“ i Opština Gacko.

Opširnije u prilogu koji slijedi…