Udruženje „Tešan Podrugović“ proslavilo slavu

Dvadeset drugi put zaredom sinoć je Udruženje guslara i epskih pjesnika „Tešan Podrugović“ iz Gacka  proslavilo krsnu slavu Svetog Jovana Krstitelja. Slavskoj svečanosti uz članove  prisustovali su i prijatelji iz bilećkog i trebinjskog udruženja i dva gatačka kulturno-umjetnička društva.

Sabranje je blagoslovio i slavski kolač osveštao sveštenik Druge gatačke parohije Aleksandar Gajić.

Predsjednik Udruženja guslara i epskih pjesnika „Tešana Podrugović“  Vojin Tepavčević  ističe da su i prošle godine osvojili brojne nagrade a izdvojio je ekipno prvo mjesto na Festivalu guslara RS i peti put ekipno prvo mjesto na Festivalu srpskih zemalja.

Vinka Radović je dugogodišnja članica ženske izvorne grupe pri udruženju i neko se trudi da izvornu pjesmu sačuva od zaborava. Kako kaže najviše voli da pjeva gange.

Nikola Nikčević je epski pjesnik i član udruženja, a trenutno je u štampi nova knjiga epskih pjesama.

„Mi mladi smo jedna velika potvrda da će gusle na ovom području živjeti i da ćemo se oko gusala okupljati“, kaže jedan od najmlađih članova Andrej Šojić.

I sinoć su uz strune gusala zapjevali članovi Udruženja domaćina i njihovu gosti, a atmosferu je upotpunila ganga ženske i muške pjevačke grupe.